Ett litet steg för mänskligheten och Ruts första egna

I torsdags tog Rut sina första två steg utan att hålla i sig i något. Det hände i vardagsrummet när hon blev intresserad av att nå en grej. Sen en tid tillbaka har Rut bestämt tagit oss i händerna för att få oss att gå med henne så hon har varit väldigt målinriktad. Då och då händer det nu att hon tar sig ett steg eller fler. Snart börjar det nya livet på två ben.

Övriga aktiviteter som Rut ägnar sig åt just nu är krypning i trapp. Det är ett intresse som hon under julledigheten ägnat sig åt på Moderna museet, Sjöhistoriska museet och på restaurang Chutney. Det svåra är att komma ner igen. Mamma och pappa hämtar och så börjar det om igen.

Klädintresset är fortsatt starkt. Allt hon kommer över hänger hon runt halsen. En favorit är pappas fula nödbadbyxor. Senast i kväll bar hon dem som ett huckle. Därefter mammas underbyxor som halsduk.

Eventuellt kommer Rut att vara lika verbal som brorsan. Hon har börjat säga nej genom att skaka på huvudet – ett alternativ till att tokskrika – och skrämmas med bu. Andra ord är mu, hej då med vinkning till, titta och lampa. Det bästa är när hon sjunger på Paul McCartneys och the Frog Chorus låt We all stand together: Bom, bom, bom – Ba-i-ya. Samtidigt tittar hon intensivt på oss eftersom hon vet att det genast sätter igång allsången. Det är som om familjen har fått en nationalsång.

Igår var också Axel från Hornsgatan på besök. Rut var bara vaken under halva besöket, men var sen glad över jämnårigt sällskap. Än leker de inte så mycket tillsammans utan var och en för sig men de vill gärna sno varandras leksaker. Gräset är redan från början grönare på andra sidan.

Nästan ett år efter operationen är nu Ruts bajs korvigt och fast ibland. Om det beror på maten, tarmen eller snarare hur mycket av varje faktor som spelar in vet vi förstås inte. Men det gläder oss mycket att bajset kommer ganska sällan – oftast på morgonen och kvällen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: