Hur mycket är borttaget?

Från början var den här bloggen ett sätt att för oss själva dokumentera de siffror och fakta som rör Ruts sjukdomsförlopp, och det är det kanske fortfarande. För att illustrera hur mycket av Ruts tarm som tagits bort har jag fixat en bild. Det gråa är det som är borttaget. Normalt är tjocktarmen fäst på magens insida, därav tarmens rektangulära sträckning. Det på bilden övre högra fästet har man släppt på. Om jag förstår saken rätt går tarmen från det vänstra hörnet och rakt ner till analöppningen. Enkelt beskrivet.

colon.jpg 
Skiss över mag- och tarmsystemet

Vi har tagit del av olika erfarenheter kring utvecklingen efter operationen. För vissa barn tar det åratal innan deras bajs är normalt om någonsin, och för en del tar det några månader innan det är återställt. Det är alltså inte samma sak att sakna en bit tarm som att inte göra det. Men nödvändigtvis behöver inte Rut besväras eller uppleva sig som sjuk i framtiden.

En viss kompensatorisk tillväxt av tjocktarmen räknar kirurgerna med under uppväxten. Ruts tjocktarm var gissningsvis 60 cm vid operationstillfället. En vuxens tjocktarm är ca 150 cm. Längden på tarmen kan alltså delvis komma att kompenseras fastän det är svårt att avgöra hur mycket eftersom man inte kan veta hur lång tarmen skulle ha blivit utan operationen.

Den återstående tarmen ska också ta över också de borttagna tarmdelarnas funktioner.

Det är fantastiskt att det fungerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: