Ruts diagnos konstaterad

Idag fick Rut äntligen sin diagnos konstaterad. Hon har Hirschsprungs sjukdom. Biopsierna som togs för en dryg vecka sen visade att hon helt saknar nervceller – ganglier – i ca 5-10 cm av änd- och tjocktarmen. Sedan följer en bit av tjocktarmen som har nervceller, men färre än normalt. Denna bit är ovanligt lång på Rut, kanske 10-20 cm.

Beslutet av kirurgerna blir att operera bort all tarm som är sjuk. Det innebär att Rut kommer att ha kvar ungefär hälften av sin tjocktarm, ca 30 cm, eller något mindre. I samband med operationen kommer också hennes stomi att tas bort.

Operationen planeras antagligen in under vecka 10, men kan tidigareläggas beroende på återbud i operationskön. Det är inte ovanligt att patienter som väntar på operation måste ge återbud eftersom man inte opererar patienter som har förkylningar eller tillstånd som påverkar immunförsvaret negativt.

Ruts dagsform är fin

Dagsformen för Rut är ganska bra. Men hennes stomi har fortsatt att flöda över 100 ml per dygn. Trots att hon har fastat ända sedan i måndags. Frågar man varför får man svaret att man inte vet. Tarmen är överansträngd helt enkelt. Men antagligen görs ett nytt försök att börja ge henne mat via sonden och med kontinuerlig matning via pump.

I övrigt är Rut en glad tjej som saknar att få äta, men som accepterar sin situation. Hon har varit på lite utflykter i Baby-Björn-sele under dagen vilket hon tycker är väldigt spännande. Vi har också njutit av att lyssna på Townes van Zandt.

Imorgon kommer mormor och hälsar på Rut.

2 svar to “Ruts diagnos konstaterad”

  1. Johan och AK Says:

    Det känns skönt med en diagnos och en inplanerad operation. Som om det finns ett slut på sjukhusvistelsen inom räckhåll. Jag/vi är fulla av beundran över er tålighet, familjen Olsson. Hoppas hoppas hoppas att ni får komma hem snart. Kram /A-k

  2. Papa Rut Says:

    I ärlighetens namn kan det sägas att vi varit tåliga men att vi inte heller haft så mycket att välja på. Stundtals har det varit oerhört tungt, men dum som man är så finns det alltid någon detalj som får en hoppfull igen. Idag är det operationen som redan blir av imorgon, tisdag. Ofattbart skönt!
    Sen hjälper det att få uppmuntran från sina medmänniskor!

    Jag antar att ni har fullt upp med hundar, hus och förberedelser för nedkomst. Vi ser fram emot att träffas så snart det går.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: